viernes, 11 de enero de 2008

Salzburg

Salzburg. Gairebé situada en el cor del continent europeu, Salzburg és una població relativament petita, uns 150.000 habitants, però notablement harmoniosa. Dista de Viena 300 quilòmetres. La població està situada en la vall de Salzach, protegida pels cims de Mönchsberg, Festungsberg i del Kapuzinerberg. El riu divideix en dues parts a la ciutat; en una queda la zona antiga, dominada per les seves fortaleses, però la ciutat és bella també en l'altre costat, menys monumental però amb bells jardins.


La ciutat sempre ha estat un important focus religiós i musical. Si els arquebisbes eren els grans de la mateixa, autèntics senyors feudals amb la seva pròpia cort, el més gran dels genis sorgits a Salzburg ha estat Mozart. Mozart va néixer el 27 de gener de 1756. El seu pare era músic de capella del Príncep Arquebisbe de Salzburg. Era el petit de set fills. Però Mozart a penes triomfar en la seva ciutat natal, bàsicament per l'oposició de l'arquebisbe Hyeronimus Colloredo, que mai va comprendre la seva música i va gaudir humiliant al geni musical. Avui no obstant això, Salzburg està rendit a aquell músic: cafès, botigues, xocolates, productes diversos mostren el nom i el rostre de Mozart com a primer senyal d'identitat.

El clima és temperat; continental, nuvolós; baixa temperatura durant l'hivern amb pluja freqüent i una mica de neu en terres baixes i neu en muntanyes; estius moderats amb les plujes ocasionals.


Que visitar?


És una fortalesa de l'any 1077, construïda per l'arquebisbe Gebhard, un dels poderosos dirigents religiosos del medieval, amb obra d'aquella època al segle XVII. La major expansió de la fortalesa és de 1495 a 1519, realitzada per l'arquebisbe Leonhard von Keutschach. Es tracta del castell major i millor conservat de l'Europa Central, segons afirmen les guies de turisme locals En la fortalesa es poden contemplar les habitacions medievals i un museu amb elements dels seus nou segles d'existència, especialment armes. S'accedeix a l'edifici mitjançant un funicular inaugurat en 1892 .

  • Plaça de Mozart

Aquesta plaça situada en el centre de Salzburg, i representa alguna cosa molt important per a la ciutat, perquè s'articula entorn d'una estàtua del més il·lustre dels homes de Salzburg, el genial músic. El monument és de 1842, de Ludwig von Schwanthaler. És el lloc idoni per a escoltar el “carillón” del palau episcopal. Curiosament, el monument havia d'haver-se col·locat en 1841, però els treballs es van retardar quan es va trobar en el lloc un mosaic romà. En aquest barri va néixer el gran poeta Georg Trakl, en 1887, mort 27 anys més tard en un hospital de Cracovia.

Una catedral construïda en el 774 per San Virgili, en el lloc on es trobava el primitiu poble romà de Juvavum, va quedar destruïda per un incendi en 1167 . La catedral romànica edificada en el seu lloc va tornar a cremar en 1598 Llavors, l'arquitecte Santino Solari va rebre l'encàrrec de fer una nova catedral, que va ser la primera gran església barroca realitzada al nord dels Alps. L'edifici va ser inaugurat en 1628 i presenta certa simbiosi barroca i romànica. Entre els elements d'interès que es troben en l'edifici està la pila bautismal en la qual va rebre el babtismo Wolfgang Amadeus Mozart

  • La Residència

Entre els anys 1600 i 1609 els prínceps-arquebisbes de la ciutat es van fer una fastuosa residència episcopal, de cert aire barroc. L'edifici està situat en el cor de la ciutat, i presenta suntuosas sales i notables frescos de Lukas von Hildebrandt, d'inicis del segle XVIII; així com pintures de sostres de Michael Rottmayr i Martino Altomonte. És una gran construcció amb unes 180 habitacions, que es va constituir en real seu de govern dels poderosos prínceps-arquebisbes, fins que van perdre el seu domini en temps napoleónics. En un d'aquestes estances, Mozart va donar el seu primer concert als sis anys d'edat. El magnífic palau és seu per a recepcions oficials, reunions internacionals i fins a zona universitària.

Entre els anys 1600 i 1609 els prínceps-arquebisbes de la ciutat es van fer una fastuosa residència episcopal, de cert aire barroc. L'edifici està situat en el cor de la ciutat, i presenta suntuosas sales i notables frescos de Lukas von Hildebrandt, d'inicis del segle XVIII; així com pintures de sostres de Michael Rottmayr i Martino Altomonte. És una gran construcció amb unes 180 habitacions, que es va constituir en real seu de govern dels poderosos prínceps-arquebisbes, fins que van perdre el seu domini en temps napoleónics. En un d'aquestes estances, Mozart va donar el seu primer concert als sis anys d'edat. El magnífic palau és seu per

a recepcions oficials, reunions internacionals i fins a zona universitària.

  • Mirabell: palau i jardins

Es va construir el palau a partir de 1606, i es va conèixer al principi com Altenau, nom que va canviar per Mirabell, després d'una història local. Va Ser remodelat àmpliament en els inicis del segle XVIII per Lukas von Hildebrandt.

Diversos desastres van arruïnar els frescos de Rottmayr i Gaetano Fanti. Té encara reformes posteriors que van acabar donant-li la seva aparença neoclàssica. En el seu interior hi ha interessants obres de l'escultor Georg Raphael Donner(segle XVIII) que es conceptuen com obres mestres del barroc centreeuropeu. Al costat estan els jardins, dissenyats per Fischer von Erlach en 1690. Són especialment bonics. Parterres, estàtues, laberint i teatre a l'aire lliure fan d'aquest enclavament un lloc d'especial encant.


Esta situat al cor de la ciutat. Sens dubte una dels carrers comercials més atractius d'Europa, amb els seus artístics rètols, curiosament decorats, sobre un conjunt d'edificis d'harmonia i qualitat. El carrer no és ampli, però té notable vigor comercial i s'observa en la mateixa una extremada cura en el manteniment dels rètols, els patis i els aparadors. Una delícia per al passeig i la compra.



Link d´interés sobre la ciutat.

* http://es.salzburg.info/index.html


* Reserva aqui el teu hotel: http://es.salzburg.info/hotels_217.htm

* Reserva aqui el teu hostel: http://es.salzburg.info/hotels_2087.htm


Com anar-hi?

  • Barcelona:
* Air Berlin/dba/NIKI/LTU (low cost)

  • Madrid:
* Air Berlin/dba/NIKI/LTU (low cost)


Mapa de la ciutat
http://www2.salzburg.info/578.htm


No hay comentarios: