miércoles, 16 de enero de 2008

Mont-Saint-Michel

El Mont-Saint-Michel és un municipi francès del departament de Manche en la regió de la Baixa Normandía. Situat sobre un promontori rocós en l'estuari del riu Couesnon, deu el seu nom a l'abadia consagrada al culte del arcángel Saint Michel i el nom del qual en llatí durant l'Edat Mitjana era "Mons Sancti Michaeli in peri".
Aquesta illa és igualment el centre natural, del poble de Mont-Saint-Michel, pertanyent al cantó de Pontorson, en el departament francès de la Manche.






L'arquitectura prodigiosa del Mont-Saint-Michel i la seva badia ho fan el lloc turístic més concorregut de Normandía i un dels primers de França, amb uns 3.200.000 visitants cada any. Una estàtua de Saint Michel col·locada en el cim de l'església abacial s'erigeix a 170 metres per sobre de la riba. Els nombrosos edificis del lloc són classificats, individualment, en qualitat de Monuments històrics.


Declarat monument històric en 1862, el Mont-Saint-Michel figura des de 1979 en la llista del patrimoni mundial de la UNESCO. En la declaració de la UNESCO estan inclosos també la badia i l'antic molí de Moidrey, situat a uns quatre quilòmetres terra endins.


Que visitar?




  • Mont-Saint-Michel:


El seu emplaçament, la seva riquesa històrica i la bellesa de la seva arquitectura el fan mereixedor del qualificatiu de Meravella d’Occident. L’Abadia, construïda entre els segles XI i XVI, té parts que segueixen l’estil romànic i d’altres l’estil gòtic. L’església, les construccions gòtiques de la cara nord i el claustre formen un conjunt arquitectònic de bellesa insuperable.




  • El monestir romanic:

Acabat al segle XI, se situa al nord occidental de la roca. Presenta una semblança amb el monestir gòtic: se superposen les diferents sales. En el cim, hi trobem el dormitori dels monjos que alberga una llibreria. Exactament a baix es troba el passeig dels monjos. Mes endins trobem la sala anomenada sala Aquillon que es fosca i freda degut al vent que la travessa.




  • El Monestir Gótic:

Situat sobre el costat septentrional de la roca, dominant la fusta, el monestir gòtic, més conegut sota el nom de meravella, conté sis sales. Construït a partir de 1204 sobre fundacions més antigues, es va acabar en 1228 .



Al costat de l'església, a l'últim pis de la construcció, és troba el claustre. Esplèndid jardí suspès entre cel i mar; el claustre era el lloc de passeig dels monjos. És l'únic lloc del mont on es troben nombroses i fines escultures que estan tallades amb pedra de Caen.

Una porta permet de comunicar el claustre amb el Refectori. És al Refectori que els frares es trobaven a cada àpat. Allà, segons la regla de Saint-Benoît, els frares menjaven en un silenci absolut. Només la veu del frare encarregat de llegir els Evangelis se sentia a l'hora dels àpats. Just sota el Refectori es troba la Sala dels Hostes. És en aquesta sala que s'acollia els senyors i els reis. Cal imaginar les decoracions que han desaparegut avui : tapisseria, vidrieres, mobiliaris i pintures, per a donar-se compte de l'esclat que havia de prendre aquesta sala els dies de recepcions.

Al mateix pis de la Meravella, es troba la Sala dels Cavallers. Aquesta sala s'anomenava abans el Scriptorium, els frares hi passaven una gran part del seu temps a copiar i il·luminar preciosos manuscrits. L'origen del nom Sala dels Cavallers puja a la creació de l'Ordre dels Cavallers de Saint-Michel per LouisXI. Aquests cavallers s'haurien hagut de reunir anualment en aquesta sala, tanmateix, sembla que allò mai no hagi succeït. Sempre en la Meravella, sota la Sala dels Cavallers, es troba el Celler. Aquesta sala, obaga i fresca servia de reserva. Una porta permet passar del celler a la Capellania, última de les sis sales de la Meravella. És allà que eren rebuts els pelegrins pobres per ser alimentats.



  • L'església abacial:

Es caracteritza pels seus dos estils arquitecturals. D'una part, la nau i els creuer, daten del romanic, d'altra banda el cor i les capelles radiants durant l'època gòtica. La nau, construïda en part sobre l'església carolíngia, data de XI segle.





El cor de l´esglesia, verdader cap d'obra de l'art gòtic, va ser creat en resposta a l'esfondrament del cor romanic el 1421. Els treballs de construccions duraran un segle i estaran acabats el 1521. Les voltes són magníficament decorades.


  • La ville:

Tres portes prohibeixen l'entrada de la ciutat. La primera, ajuntada al cos de guàrdia dels burgesos, és coneguda sota el nom de porta del Avancée. La segona porta, defensada per un reducte i una mitja lluna, es diu la porta del Boulevard. La porta més defensiva és sense discussió la del Roi, protegida per les torres de l'Arcada i del Rei, difícilment podia ser salvada ja que un pont llevadís i un rascle n'obstaculitzava el passatge.
Passat el llindar de la porta del Rei, el visitant es troba sota un passatge voltat que feia ofici de cos de guàrdia. Les habitacions situades sobre aquest passatge protegeixen avui l'ajuntament del Mont Saint-Michel. Seguidament ens trobem amb el carrer principal. Carrer únic del Mont, gira al voltant de la roca per portar el visitant al peu del gran grau exterior. L'ascensió del carrer es fa, entre les botigues de venedors de records, enmig d'una multitud compacta i cosmopolita. Es fa en aquestes condicions molt difícil apreciar les construccions que voregen aquest carrer i més val deixar-la sense penediments. Prendre, llavors, els passatges desertats pels turista sense quincalleries permet de submergir-se en una època en què la bellesa de les coses ens fa oblidar la vida actual.



Links d´interés sobre la ciutat.




*reserva aqui el teu hotel.


*reserva aqui el teu hostel.



Com anar-hi?



  • Exclusivament només si pot arribar per carretera.


1 comentario:

Francesc dijo...

krak com estàs ja m'havien parlat del teu blog...i veig que el que deien no eren tonteries¡¡¡es una pasada¡¡ et garantitzo que el seguiré¡¡ i quan tingui xicota (si ñes que en tinc) ja farem alguna excursió de les teves¡¡
Aquí et deixo el meu:
francesclamora.blogspot.com